Polyamoureuze relatie … en wie is de fiscaal partner dan?

Polyamoureuze relatie … en wie is de fiscaal partner dan?

Je kunt niet meer dan één fiscaal partner tegelijkertijd hebben volgens de Algemene wet inzake rijksbelastingen (AWR). Maar wat als je met meerdere mensen tegelijk een relatie hebt? Wie is je dan je fiscaal partner?

28 januari 2019, door mr. K.S.M. Smienk

1. Slechts één fiscaal partner tegelijk

Artikel 5a van de AWR bepaalt in lid 1 sub a dat ‘de echtgenoot’ als fiscaal partner wordt aangemerkt. Ook de meerderjarige persoon met wie je samenwoont kan als je fiscaal partner aangemerkt worden. Een persoon kan slechts één fiscaal partner tegelijk hebben (artikel 5a AWR lid 5).

Stel je hebt een relatie met twee personen tegelijk, wie van hen is dan je fiscaal partner?

2. Meerdere relaties, of een relatie met meer dan twee personen tegelijk

De belastingdienst heeft er rekening mee gehouden dat er op enig moment meer dan twee mensen als fiscaal partner aangemerkt kunnen worden.

De belastingdienst heeft een systeem ontwikkeld wat toegepast kan worden bij polyamoureuze relaties.

De belastingdienst heeft de voorwaarden voor fiscaal partnerschap onder elkaar gezet. Je begint bij voorwaarde 1, en werkt zo naar beneden. De partner die als eerste uit dit systeem komt rollen als uw fiscaal partner, is uw fiscaal partner. Je kunt dit lezen op de website van de belastingdienst.

3. Tot slot

Klinkt dit ingewikkeld? Begrijpelijk!

Vraag deskundig advies over juridische en fiscale zaken. Wilt u een advies passend over uw relatie? Neem contact op voor een kennismaking!