Donorcontracten

Donorcontracten

Ongelooflijk van belang en van invloed gedurende de hele opvoeding van een kind.

Het belang van een donorcontract

Steeds vaker komt het voor dat één of twee vrouwen samen met een bekende spermadonor een kind krijgen. Ik raad jullie zeer sterk aan om de afspraken die jullie maken vast te leggen in een overeenkomst. Deze overeenkomst wordt ook wel het ‘donorcontract’ genoemd. Dit donorcontract is van belang om bijvoorbeeld de volgende zaken vast te leggen:​

  • Wie worden er juridisch de ouder van het kind (let op: er kunnen maximaal twee ouders juridisch gezien de ouder van het kind worden).
  • Draagt de donor bij in de kosten voor de opvoeding van het kind?
  • Is het de bedoeling dat de donor en het kind contact met elkaar hebben? Zo ja, hoe dient dit contact eruit te zien? Is er bijvoorbeeld sprake van co-ouderschap, of willen jullie dat de donor jaarlijks een dag met het kind doorbrengt in een dierentuin?

Alle zaken die u van belang vindt kunnen we bespreken en eventueel in het donorcontract opnemen. Tevens zal ik zowel de moeder(s) als de donor adviseren omtrent diens en elkaars juridische positie.

Belang professioneel donorcontract

Onder andere uit de rechtspraak blijkt dat het opstellen op de juiste manier zeer van belang is. Op 26 juni 2009 kwam er bijvoorbeeld een zaak bij de Hoge Raad (voor de liefhebbers: ECLI:NL:HR:2009:BH2250) waarin de biologische vader van een dochter stelde donor te zijn, en financieel niet wilde bijdragen aan de kosten van de opvoeding van het meisje. De moeder van het kind vorderde kinderalimentatie van de man bij de rechter. De man leverde bij de rechter wel een donorcontract, maar dit donorcontract werd door de rechter niet gezien als voldoende bewijs dat hij niet de verwekker van het meisje was, maar de donor. De man moest om die reden van de rechter kinderalimentatie betalen aan de moeder van het kind.

​Ik raad u om bovenstaande reden zeer sterk aan om een professioneel donorcontract op te laten stellen. Om uw donorcontract nog meer kracht bij te zetten raad ik u tevens aan uw donorcontract bij een notaris te laten inschrijven. Uiteraard regel ik de inschrijving van uw donorcontract bij een notaris uit mijn netwerk, hier heeft u geen werk aan.

Belverzoek

Komt u graag in contact met ons? Vul uw gegevens in en we bellen u zo snel mogelijk terug.

Werkwijze

Tijdens onze bespreking van uw donorcontract komt alles aan bod: de wijze van zwanger worden, het juridisch ouderschap, contact met eventuele broers en zussen, het contact tussen de donor en het kind, omvang met de donor, eventuele invloed van de donor op de opvoeding van het kind, financiële zaken etc.

Kosten

Donorcontract
500 /totaal

  • Inclusief gesprek van drie uur
  • Inclusief het opstellen van het donorcontract
  • Inclusief kantoorkosten
  • Inclusief reiskosten binnen Utrecht (stad)
  • Exclusief 21% btw

Mediation
180 /uur

  • Inclusief kantoorkosten
  • Exclusief 21% btw